Kicsiktől a nagyokig, sikerestől a sikertelenig!

Csapatok története

Csapatok története

Automobiles Martini

2016. január 13. - H31N3K3N

automobiles_martini_logo.png

 

Az Automobiles Martinit 1956-ban alapítottta Renato Martini. A csapat sikerekben gazdag éveket töltött a kisebb kategoriákban mint Formula 3 és a Formula Renault. 1978-ra aztán elérkezettnek látták az időt a Formula 1-es bemutatkozáshoz. Pilótának az újonc René Arnoux-t igazolták le. Mindeközben az F3-ban nem más volt a csapat pilótája mint az ifjú Alain Prost. A karosszériát házon belül készítették, a motor pedig a már sokat bizonyított Cosworth DFV lett.

86f31c7ffbd08129bc83a1ffa853163d.jpg

Martini Mk23 Monte-Carloban.

Argentinába és Braziliába a magas költségek miatt nem utaztak el így Dél-Afrika lett az első próba helyszíne. Bár kvalifikálni nem sikerült a versenyre, Arnoux bizakodó volt hisz az autóban volt potenciál. Miután az Amerikai Nagydíjat szintén kihagyták, Monacoban ismét csalódniuk kellett hisz még az elő kvalifikáción se jutott túl az autó. Belgiumban aztán végre minden a terv szerint alakult. Miután sikerült megszerezni a 19. rajtkockát, a versenyen Arnoux tökéletes vezetéssel ki tudta használni az ellenfelek gondjait és az előkelő 9. helyen fejezte be a versenyt. Spanyolországban nem sikerült rajthoz állni mivel nem tudtak időben megegyezni a Cosworthal. Svédországba nem utazott el a csapat. A Francia Nagydíj elég eseménytelenül telt a csapat számára, Arnoux egy 18. rajthelyet váltott 14.-re az elég unalmas futamon.

90b4277520cea02100ecb5598fe36f94.jpg

Arnoux karrierjében kulcsfontosságú volt a kiscsapat.

Nagy-Brittaniában egy adminisztrációs hiba miatt nem tudtak rajthoz állni. Hockenheimben aztán egy műszaki hiba miatt nem sikerült az elő-kvalifikáció. Ausztriában sikerült megcsípni az utolsó, 26. rajthelyet, aztán a futam remekül alakult a fiatal francia számára. A zuhogó esőben sorra estek ki a riválisok, sőt, még a piros zászló is előkerült. Arnoux rendkivül higaddtan vezetett melynek jutalma a 9.helyezés lett. Zandvoortban aztán egy törött szárny miatt kellett feladni az igéretesen induló futamot. A magas költségek miatt a csapat ezután úgy döntött hogy nem erölteti tovább az F1-et és inkabb a kisebb kategóriákra koncentrál. Arnoux az utolsó két futamra átült a Surteesbe majd a következő szezontól a Renault pilótája lett. A csapat közepesen sikeres lett kisebb kategoriákban majd 2004-ben felvásárolta Guy Ligier.

A bejegyzés trackback címe:

https://f1csapat.blog.hu/api/trackback/id/tr778268020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása